Henkilöstökehittäjien ykköstehtäväksi nostetaan usein optimaalisten työyhteisöjen ja tiimien rakentaminen. Tässä haasteellisessa ja herkässä tehtävässä monen HR-ammattilaisen lähtökohtana ovat yritysstrategia, asiakasodotukset sekä tuotteet ja palvelut. Optimaalisen organisaatiokulttuurin rakentamisessa korostuvat eri osaamisten, koulutustaustojen, käyttäytymistyylien, kulttuurien ja ikäryhmien yhdistäminen monipuoliseksi ja tehokkaaksi yhteisöksi. Tämän päivän työelämässä oletetaan usein, että hyvin pärjäävä ja osaava ammattilainen on itse hoitanut pohjatyön. Tämä pohjatyö, johon kaikki muu rakentuu, on itsensä tunteminen. Valitettavan usein itsensä tunteminen on kuitenkin se perustavanlaatuinen lenkki, jonka katkeaminen johtaa työelämässä harhapolkuihin. Tuntemalla itsesi löydät kuitenkin varmemmin paikkasi työyhteisössä.
Nämä seuraavat neljä kysymystä antavat sinulle paremmat eväät orientoitua työpaikalla.
- Mitä minä haluan tehdä?
- Mitä minä osaan?
- Mistä minua arvostetaan?, ja
- Mihin minut tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa?
Mitä minä haluan tehdä? Vastatessasi tähän sinun kannattaa erityisesti pohtia tehtäviä, joiden suorittaminen on mielestäsi hauskaa. Huomaat, että pystyt varsin hyvin erottamaan houkuttelevat ja vähemmän houkuttelevat tehtävät toisistaan. Valintoihisi vaikuttavat mm. ne tavat, joilla asioita hoidetaan työpaikallasi (kokouskäytännöt, raportointi ym.), ne asiakkaat/kohderyhmät joille työn tulokset on suunnattu (sektori, maa ym.), ne tulokset, joita tuotetaan (palvelut, tuotteet ym.) ja ne ihmiset, joiden kanssa teet yhteistyötä. Identifioi ne työtavat jotka sopivat sinulle parhaiten, ja tunnista niiden ihmisten ominaisuudet, joiden kanssa mieluiten työskentelet. Pyri muokkaamaan työkuvaustasi niin, että teet sellaista työtä, josta pidät.
Mitä minä osaan? Vastatessasi tähän sinun kannattaa listata kaikki aikaisemmat työnantajat ja näiden puitteissa suoritetut työtehtävät. Kuvaamalla vastuita ja tuntemiasi työyhteisöjä saat kattavan kuvan omasta työhistoriastasi ja kokemuksistasi. Jatka määrittelemällä koulutustaustasi, kieliosaamisesi ja hallitsemasi teknologiset apuvälineet. Oma CV on yleensä osaamisen määrittelemiseen soveltuva listaus ja lähtökohta. Vastauksillasi pystyt samalla kätevästi täydentämään CV:täsi. Pyri sijoittumaan tehtäviin, joiden suorittamiseen saat tukea aikaisemmista kokemuksistasi ja osaamisestasi. Tällä tavalla kasvatat itseluottamustasi, tunnet olosi työpaikallasi turvalliseksi ja pystyt omalla panoksellasi edistämään työyhteisön tuloksellisuutta. On tärkeätä, että otat jatkuvasti myös uusia haasteita vastaan siirtymällä aika ajoin pois omalta mukavuusalueeltasi. Vain tällä tavalla kehität omaa ja organisaatiosi osaamista.
Mistä minua arvostetaan? Vastatessasi tähän sinun kannattaa listata kaikki ne myönteiset ominaisuudet, joita sinulla on. ”Kehumalla itseäsi” luot mielihyvää, jolla voimistat omaa suoritus- ja paineensietokykyäsi, nyt ja tulevaisuudessa. Tiimissä sinua arvostetaan panoksesi antamasta lisäarvosta yhteisen tuloksen saavuttamiseksi. Arvostus perustuu tarpeen tyydyttämiseen eli osaamiseen tai ominaisuuksiin, joita sinulla on ja joita tiimistä puuttuu. Työyhteisössä usein haettuja kykyjä ovat mm. tekninen osaaminen ja ongelmien ratkaisukyky, ihmissuhdetaidot (innostaminen, vuorovaikutus), pedagogiset taidot, hallinnollinen osaaminen, tehokkuus ja asioiden nopea omaksuminen, kielten osaaminen ja kulttuurien ymmärtäminen.
Mihin minut tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa? Vastatessasi tähän sinun kannattaa verrata omaa ja kollegoiden osaamista ja ominaisuuksia organisaation tavoitteeseen ja työyhteisösi tehtäviin. Siirtämällä osaamisesi avoimesti osaksi tiimin yhteistä pääomaa luot kestävän pohjan organisaatiosi menestykselle. Tämä luo myös sitä luottamusta ja uusien ideoiden syntymistä, joka on luonteenomaista tuloksekkaille tiimeille.
Opi tuntemaan itsesi paremmin ja löydä oikea paikkasi työyhteisössä!